hits

Girl power!

Hei alle vakre fine jenter! Dette er den viktigste dagen i året! Det er denne dagen vi skal feire dem vi er. Vi skal feire alt jenter er verdt, alt jenter har gjennomført og alt jenter ønsker å gjennomføre! Vi feirer frihet! Vi feirer mulighetene våre! Vi feirer likestillingen! Vi kjemper for likestillingen!

For selvom vi har en ganske bra likestilling i Norge er den ikke bra nok. Den kan alltid bli bedre. Kvinner i Norge tjener fortsatt mindre enn menn. Det er tydelige forskjeller mellom gutter og jenter allerede fra man er bitteliten. Når man blir født for eksempel, det første som skjer er at du får et rosa bånd om armen eller en rosa body om du er jente, og et blått bånd eller blå sparkedress om du er gutt. Hva hvis man er noe midt i mellom da? Det er jo selvfølgelig vanskelig å vite når man er så liten, men at du skal bli satt i bås allerede et par minutter etter du er født kan man kalle en dårlig start på livet. Når du begynner i barnehagen får du rosa/lilla gummistøvler om du er jente, blå/grønne om du er gutt. Du blir lært opp av de andre barna at rosa og lilla er jentefarger og grønn og blå er guttefarger. De voksne sier jo selvfølgelig at dette er feil, men oppmuntrer likevel til det på en måte. De syns jo det er fint når vi velger oss vår første skolesekk, rosa så klart. De spør ikke om det er vår mening, eller om vi bare gjør det fordi det er en jentegreie.

Men over til noe positivt! Nå vil jeg nevne de jeg mener er de viktigste damene i historien:

I bokhyllen min har jeg mange viktige bøker. Den første er: boken om Madame Curie. Marie Curie er en viktig kvinne for medisinen. Curie forsket på radioaktivitet. Hun har to nobelpriser, kjemiprisen i 1911 og fysikkprisen i 1903. Hun var opprinnelig polsk, men flyttet til Frankrike for å studere. Hun oppdaget urans radioaktivitet, at thorium er radioaktiv. Hun fant også to nye grunnstoffer, polonium, som hun oppkalte etter hjemlandet sitt, og radium.

Neste boken er: historien om Hellen Keller. Før Hellen Keller var to år hadde hun fått en sykdom som gjorde henne både blind og døv. Hun ble veldig skremt og hissig ettersom hun ikke forstå noe som skjedde rundt henne. Hun klenget seg på foreldrene, som ikke visste hva de skulle gjøre. De fikk tak i en lærer til henne. Nok en innflytelsesrik kvinne, Anne Sullivan, som lærte Hellen håndalfabetet og å lese og skrive blindeskrift. Hun kunne etter vært gjøre ting like bra, eller bedre enn andre mennesker. Til slutt begynte Hellen å ha forelesninger, som den første blinde og døve i verden. Hun skrev også mange bøker.

Tredje bok er: Jeanne d'Arc, tenåringen som reddet sitt land. I 1412 blir det født en jente på et lite sted i Frankrike. Det ble forventet av henne at hun skulle vokse opp og bli bondekone. Men neida. Hun ville gå sin egen vei. Hun ville drive engelskmennene ut av Frankrike allerede som trettenåring. Og fire år senere, boom! Hun ledet den franske hæren til seier. Da hun var 20 ble hun dessverre brendt på bålet som kjetter og ble senere omtalt som helgen.

Fjerde bok (som dessverre bare er lånt fra biblioteket): Anne Frank's dagbok. En veldig treffende, personlig bok. Det er jo en grunn til at vi alle har hørt om henne! Vår fine Annelies Marie (Anne) Frank som vokste opp i Frankfurt i Tyskland som jøde. Hun måtte flykte til Amsterdam og gjemme seg der med familien og fire familievenner for nazistene. De ble dessverre funnet til slutt. Anne hadde en tragisk død, hvor hun som så mange andre jøder under andre verdenskrig dessverre gasset i hjel på en fangeleir.

Og så videre til de fine kvinnelige forfatterene.

Astrid Lindgren: Alles skjønne barnebokforfatter, som skriver bøker som er lett for alle å engasjere seg i. De er morsomme og idylliske for oss barn, men også koselige å lese for de voksene.

Anne-Cath. Vestly: Hun skriver fine bøker med forskjellige problemstillinger og synsvinkler. I min favorittserie av henne, Aurora-bøkene. Det handler om lille Aurora som flytter til en drabantby med sin lillebror Sokrates, hjemmeværende far og kontorarbeidene mor i Norges 60-tall, da det var svært uvanlig med hjemmeværende fedre. I bøkene kommer er også kjente kjære mormor med, og Aurora og Sokrates dukker opp i blandt annet Guro-bøkene.

A. Audhild Solberg: Forfatter av "Superbitch"-bøkene som handler om Anne Bea som har albinisme og ikke trives så bra på skolen. Hun utvikler seg etter vært til å bli en selvstendig jente som digger vennene sine og seg selv. Trist at siste boken i serien kom ut i høst:(

Moren min er også en person jeg ser veldig opp til. Hun har utelatt meg fra disse jente- og guttegreiene, jeg hadde kjønnsnøytrale farger på dåpsbåndene mine og mine første sparkedrakt var blå. Mamma har alltid sakt til meg at jeg må gå min egen vei, og være meg selv. Jeg har vel vært litt flau over at mamma går i posete klær og rare farger, men det går bra. Hun er jo moren min:D

Så vil jeg egentlig bare si gratulerer med dagen til alle fine jenter der ute! Vær den du er, og vær stolt over det. Og stå på, du kan klare alt hvis du bare jobber hardt! <3

 

_Frøken Anonym

 

2 kommentarer

Doc og Dask

08.03.2018 kl.21:55

Eg synes det er fint med forskjeller på gutter og jenter, sånn i farger og leker og sånt da ;) I arbeidslivet er vi heldigvis kommet langt, og når det kommer til fysiske yrker er fortsatt gjennomsnittsmannen sterkere enn gjennomsnittskvinnen, der vil det nok alltid være forskjeller.

_Frøken Anonym

09.03.2018 kl.15:18

Doc og Dask: Hvorfor det? Kan ikke barn være barn og farger være farger?

Skriv en ny kommentar

_Frøken Anonym

_Frøken Anonym

12, Fredrikstad

Hei! Jeg er en ganske vanlig jente, som blogger om mitt ganske vanlige liv for å prøve å gjøre en forskjell. Gi meg gjerne en feedback!

Kategorier

Arkiv